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Rule 1 Section 10, Article 8
Article 8 – Player Out of Bounds 
It is illegal for a player to go out of bounds and return to the field and participate in the play unless that player 
went out of bounds as a result of:
 a) a slippery field 
 b) contact with an opponent; or 
 c) a missed block or tackle. 

The player is allowed to return to the field and participate in the play but must re-establish themself in the field of 
play with at least one foot in bounds and no contact with out of bounds. 
Penalty – L10 applied from the appropriate spot ( PBH,PLS,PF,PBD)

It is illegal for an out-of-bounds player to reach back into or re-enter the field of play to touch or recover a loose 
ball. 
Penalty - LB PF

It is illegal for an out-of-bounds player to participates on a Kick-off before possession has been established.
Penalty - L10 from the point of kick-off. 

If a player of Team B reaches back into the field of play while still out of bounds and touches a kickoff.

Penalty: Ball is dead at spot of touch with possession awarded along with 10-yard penalty for Illegal participation.
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Article 8 – Player Out of Bounds

It is illegal for a player to go out of bounds and return to the field and participate in the 
play unless that player went out of bounds as a result of:
a) a slippery field
b) contact with an opponent; or
c) a missed block or tackle.

The player is allowed to return to the field and participate in the play but must re-establish 
themself in the field of play with at least one foot in bounds and no contact with out of bounds.
Penalty – L10 applied from the appropriate spot ( PBH,PLS,PF,PBD)

Interpretation:  

If a player leaves the field because of one or more of a, b, or c, they may return to the field as if 
they had never left, once they have established one foot in bounds and no contact with out of 
bounds.

If the player participates before re-establishing their position in bounds or as a result of 
having gone out of bounds for any other reason than a, b, or c above it is illegal
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Just as it says if a player leaves the field because of a, b, or c, they may return to play by simple re-establishing their position in bounds by having one foot completely in bounds and no other part of their body touching out of bounds.

If a player participates before re-stablishing this position or if they went out of bounds on their own it is illegal and the 10-yard penalty will be applied at PBH, PLS, PF or PBD. 



It is illegal for an out-of-bounds player to reach back into or re-enter the field of play to touch or 
recover a loose ball.

Penalty - LB PF

Interpretation: 

This is on a scrimmage play

This is for a player who has gone out of bounds on their own and by doing so is not allowed to 
return to play.
  OR

A player who participates before re-establishing their position in bounds, or who has remained 
out of bounds.
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This is for a player who has gone out of bounds on their own and by doing so is not allowed to return to play.
		OR
A player who participates before re-establishing their position in bounds, or who has remained out of bounds.  




It is illegal for an out-of-bounds player to participate on a Kick-off before
possession has been established.
Penalty - L10 from the point of kick-off.

Interpretation:  Before Possession 

This is for a Team A or Team B player who has gone out of bounds on their own and by doing 
so is not allowed to return to play.
  OR

A Team A player who participates before re-establishing their position in bounds.  (If Team B 
player see next slide)

Interpretation:   After Possession 

If any player participates illegally because they went out of bounds on their own, or before re-
establishing their position after possession has been gained the penalty is applied at PBH.
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If a player of Team B reaches back into the field of play while still out of bounds and touches a 
kickoff.

Penalty: Ball is dead at spot of touch with possession awarded along with 10-yard penalty for Illegal 
participation.

Interpretation:  

This is for a Team B player who is out of bounds when they touch a kickoff.

The ball is dead at the point of touching possession is awarded to Team B 10 yards back from the point of 
touching
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This is for a Team B player who is out of bounds when they touch a kickoff.

In this situation the player if NOT in bounds, they may be straddling the out of bounds line, they may be laying across it they may be totally out of bounds and then reach their arms into out of bounds.  This player is not in bounds so they  may NOT reach into bounds and touch the ball.

The ball is dead at the point of touching possession is awarded to Team B 10 yards back from the point of touching




Thank you for 
Watching
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